Tort czekoladowy bez mąki z sosem z owoców jagodowych
Tort czekoladowy bez mąki z sosem z owoców jagodowych
Przygotowanie
Tort
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Boki i dno tortownicy smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy tłuszczem
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i tłuszcz, często mieszając, aż połączą się w gładką masę
- Do miski wrzucamy białka i ubijamy przez ok. 3 minuty (do momentu, aż utworzą się miękkie fale)
- Nie wyłączając miksera powoli wsypujemy do białek cukier i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy kakao i mieszamy do momentu, aż się ze sobą dokładnie wymieszają
- Dolewamy czekoladę z tłuszczem i dokładnie mieszamy
- Następnie delikatnie dodajemy białka i dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą połączyły
- Masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (po ok. 15 minutach obracamy tortownicę
- Nie wyciągamy tortu z tortownicy dopóki całkowicie nie ostygnie
Sos z owoców jagodowych
- W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy na dosyć silnym ogniu
- Podczas podgrzewania rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki
- Sos podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Tort polewamy ostygniętym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortów.
Autor
Lista składników
Tort
- Czekolada gorzka (bez mleka) (170 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Masło (120 g)
- Cukier trzcinowy (120 g)
- Kakao w proszku (80 g)
- Jajo białko (60 g)
Sos jagodowy
- Truskawka mrożona (300 g)
- Borówka (280 g)
- Syrop klonowy (100 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z prosciutto
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.
WIĘCEJ >Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >