fbpx
logo
Szukaj
open close

Tradycyjna grecka musaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda3d2288-9147-48c6-bf39-73c9f45e3b0c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tradycyjna grecka musaka

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bakłażany kroimy w plastry, układamy na ruszcie i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy bakłażany z piekarnika i odkładamy na talerz
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso oraz przyprawy (cynamon i sól) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i smażymy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy 3 warstwy (w zależności od ilości składników) bakłażanów i mięsa
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wsypujemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy przyprawy (cynamon) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Przygotowanym sosem polewamy bakłażany z mięsem, a wierzch posypujemy serem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 45-50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musaki.

Musakę możesz podawać z dodatkiem świeżych warzyw np. pomidorków oraz udekorować zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Mleko kokosowe (500 ml)
  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cynamon mielony (4.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >