Tradycyjna grecka musaka
Tradycyjna grecka musaka
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Bakłażany kroimy w plastry, układamy na ruszcie i pieczemy przez ok. 10 minut
- Następnie wyciągamy bakłażany z piekarnika i odkładamy na talerz
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso oraz przyprawy (cynamon i sól) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i smażymy przez ok. 5 minut
- W naczyniu żaroodpornym układamy 3 warstwy (w zależności od ilości składników) bakłażanów i mięsa
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wsypujemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
- Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy przyprawy (cynamon) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Przygotowanym sosem polewamy bakłażany z mięsem, a wierzch posypujemy serem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 45-50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musaki.
Musakę możesz podawać z dodatkiem świeżych warzyw np. pomidorków oraz udekorować zieleniną.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Mleko kokosowe (500 ml)
- Bakłażan (480 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Czosnek (10 g)
- Cynamon mielony (4.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb gryczano-jaglany
Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…
WIĘCEJ >Koktajl brzoskwiniowy
Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi Uzyskaną masę dzielimy na dwie…
WIĘCEJ >Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…
WIĘCEJ >