fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tradycyjna grecka musaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda3d2288-9147-48c6-bf39-73c9f45e3b0c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tradycyjna grecka musaka

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bakłażany kroimy w plastry, układamy na ruszcie i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy bakłażany z piekarnika i odkładamy na talerz
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso oraz przyprawy (cynamon i sól) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i smażymy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy 3 warstwy (w zależności od ilości składników) bakłażanów i mięsa
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wsypujemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy przyprawy (cynamon) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Przygotowanym sosem polewamy bakłażany z mięsem, a wierzch posypujemy serem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 45-50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musaki.

Musakę możesz podawać z dodatkiem świeżych warzyw np. pomidorków oraz udekorować zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Mleko krowie (500 g)
  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cynamon mielony (4.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem

Szpinak i banana dokładnie myjemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko.

WIĘCEJ >

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno siekamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki…

WIĘCEJ >

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >