fbpx
logo
Szukaj
open close

Tradycyjna grecka musaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda3d2288-9147-48c6-bf39-73c9f45e3b0c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tradycyjna grecka musaka

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bakłażany kroimy w plastry, układamy na ruszcie i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie wyciągamy bakłażany z piekarnika i odkładamy na talerz
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso oraz przyprawy (cynamon i sól) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i smażymy przez ok. 5 minut
  • W naczyniu żaroodpornym układamy 3 warstwy (w zależności od ilości składników) bakłażanów i mięsa
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wsypujemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko
  • Stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy przyprawy (cynamon) i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Przygotowanym sosem polewamy bakłażany z mięsem, a wierzch posypujemy serem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 45-50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musaki.

Musakę możesz podawać z dodatkiem świeżych warzyw np. pomidorków oraz udekorować zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Mleko kokosowe (500 ml)
  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cynamon mielony (4.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wegetariańska musaka

Bakłażana kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik (…)

WIĘCEJ >