fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegetariańska musaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f559d6-0d2c-400f-bd02-16ae7c166d60
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wegetariańska musaka

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po ok. 15 minutach obracamy plastry bakłażana na drugą stronę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie) i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, a następnie ściągamy patelnię z ognia
  • Cały czas mieszając dolewamy mleko i kładziemy patelnię z powrotem na ogień
  • Dodajemy połowę sera, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry bakłażana, wylewamy warstwę sosu pomidorowego, układamy następną warstwę bakłażana i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania składników
  • Następnie polewamy musakę sosem serowym i posypujemy pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy z piekarnika musakę i odkładamy do ostygnięcia na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (500 ml)
  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >