fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wegetariańska musaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-151
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wegetariańska musaka

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po ok. 15 minutach obracamy plastry bakłażana na drugą stronę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie) i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, a następnie ściągamy patelnię z ognia
  • Cały czas mieszając dolewamy mleko i kładziemy patelnię z powrotem na ogień
  • Dodajemy połowę sera, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry bakłażana, wylewamy warstwę sosu pomidorowego, układamy następną warstwę bakłażana i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania składników
  • Następnie polewamy musakę sosem serowym i posypujemy pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy z piekarnika musakę i odkładamy do ostygnięcia na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (500 g)
  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Purée z selera i ziemniaków

Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Dziecięce pancakes – renifer i miś

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i miętą) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Jabłko kroimy na…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…

WIĘCEJ >