fbpx
logo
Szukaj
open close

Wegetariańska musaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66f559d6-0d2c-400f-bd02-16ae7c166d60
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wegetariańska musaka

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po ok. 15 minutach obracamy plastry bakłażana na drugą stronę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie) i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, a następnie ściągamy patelnię z ognia
  • Cały czas mieszając dolewamy mleko i kładziemy patelnię z powrotem na ogień
  • Dodajemy połowę sera, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry bakłażana, wylewamy warstwę sosu pomidorowego, układamy następną warstwę bakłażana i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania składników
  • Następnie polewamy musakę sosem serowym i posypujemy pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy z piekarnika musakę i odkładamy do ostygnięcia na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (500 ml)
  • Bakłażan (480 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - mała, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka 2

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z udek ściągamy skórę…

WIĘCEJ >