Wegetariańska musaka
Wegetariańska musaka
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w plastry
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier układamy plastry bakłażana, skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po ok. 15 minutach obracamy plastry bakłażana na drugą stronę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie) i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy, a następnie ściągamy patelnię z ognia
- Cały czas mieszając dolewamy mleko i kładziemy patelnię z powrotem na ogień
- Dodajemy połowę sera, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry bakłażana, wylewamy warstwę sosu pomidorowego, układamy następną warstwę bakłażana i powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania składników
- Następnie polewamy musakę sosem serowym i posypujemy pozostałym serem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie wyciągamy z piekarnika musakę i odkładamy do ostygnięcia na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (500 ml)
- Bakłażan (480 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…
WIĘCEJ >Sałatka Cezar
Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…
WIĘCEJ >Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…
WIĘCEJ >Zupa z owocami morza
Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…
WIĘCEJ >