Tropikalna sałatka z mango
Tropikalna sałatka z mango
Przygotowanie
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Szczypiorek siekamy, a białe części cebulek zachowujemy
- Od liści kolendry odcinamy łodyżki z korzeniami
- Do rondla wrzucamy imbir, szczypiorek i łodyżki kolendry z korzeniami, dolewamy wodę (3 l wody na 600 g mięsa) i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut
- Po tym czasie wyciągamy z rondla mięso i rozdrabniamy (bulion można wykorzystać do zupy, zamrozić lub wylać)
- Mango obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
- Białe części cebulek oraz liście kolendry siekamy i wrzucamy do miski z mango
- Dodajemy mięso i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy tym dressingiem sałatkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Możesz dodać więcej ulubionych składników np. awokado.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mango (500 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Musztarda (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >