fbpx
logo
Szukaj
open close

Tropikalna sałatka z mango

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccfb54cbd-eb7b-426c-be1c-f86f25e657f5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tropikalna sałatka z mango

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Szczypiorek siekamy, a białe części cebulek zachowujemy
  • Od liści kolendry odcinamy łodyżki z korzeniami
  • Do rondla wrzucamy imbir, szczypiorek i łodyżki kolendry z korzeniami, dolewamy wodę (3 l wody na 600 g mięsa) i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z rondla mięso i rozdrabniamy (bulion można wykorzystać do zupy, zamrozić lub wylać)
  • Mango obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
  • Białe części cebulek oraz liście kolendry siekamy i wrzucamy do miski z mango
  • Dodajemy mięso i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy tym dressingiem sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Możesz dodać więcej ulubionych składników np. awokado.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mango (500 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą)  Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem  Powinna nam wyjść…

WIĘCEJ >