fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tropikalna sałatka z mango

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-130
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tropikalna sałatka z mango

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Szczypiorek siekamy, a białe części cebulek zachowujemy
  • Od liści kolendry odcinamy łodyżki z korzeniami
  • Do rondla wrzucamy imbir, szczypiorek i łodyżki kolendry z korzeniami, dolewamy wodę (3 l wody na 600 g mięsa) i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z rondla mięso i rozdrabniamy (bulion można wykorzystać do zupy, zamrozić lub wylać)
  • Mango obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
  • Białe części cebulek oraz liście kolendry siekamy i wrzucamy do miski z mango
  • Dodajemy mięso i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy tym dressingiem sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mango (500 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >

Zapiekane ziemniaki z serami

Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki Na dnie…

WIĘCEJ >

Gofry wielozbożowe

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę Rozgrzewamy gofrownicę i lekko skrapiamy tłuszczem Wylewamy do gofrownicy ciasto i smażymy gofry przez ok. 3-4 minuty

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie nabijamy po 3-4 krewetki na patyki do szaszłyków, układając je w półksiężyce (przebijamy z dwóch stron) Do miski wlewamy białka jaj, dolewamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >