fbpx
logo
Szukaj
open close

Tuszki z młodego kurczaka z grilla w glazurze cytrusowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50ee4332-2a7f-4bb4-8aa6-9cdbf203d7fe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tuszki z młodego kurczaka z grilla w glazurze cytrusowej

Przygotowanie

  • Każda tuszka powinna ważyć ok. 750 g i być przekrojona na pół
  • Półtuszki delikatnie rozwałkowujemy
  • Tłuszcz (masło) powinien być miękki
  • Do miski wkładamy tłuszcz (masło i oliwę), przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę soków i połowę skórek z cytrusów oraz przyprawy (tymianek, sól, pieprz czarny i kajeński) i całość dokładnie mieszamy
  • Używając zaokrąglonego noża, delikatnie odciągamy skórę na piersi i rozprowadzamy sos między skórą, a mięsem
  • Rozgrzewamy grill
  • Do miski wrzucamy pozostałe składniki (poza tuszkami, a miód powinien być płynny) i całość dokładnie mieszamy
  • Tuszki kładziemy na blachę skórą do góry i smarujemy przygotowaną mieszanką
  • Następnie grillujemy tuszki z jednej strony przez ok. 10-12 minut (polewając w między czasie 1-2 razy sokiem), przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez ok. 7-10 minut
  • Tuszki są gotowe, gdy po nakłuciu udka wypływa sok
  • Tak przygotowane tuszki możemy podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw lub warzyw grillowanych

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Masło (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Limonka – skórka (6 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Grill, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kurczak curry z kokosem

Mięso i cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wykładamy pastę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę z czosnkiem obieramy Wszystkie warzywa kroimy na kawałki (wg uznania) (…)

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >