fbpx
logo
Szukaj
open close

Tuszki z młodego kurczaka z grilla w glazurze cytrusowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50ee4332-2a7f-4bb4-8aa6-9cdbf203d7fe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tuszki z młodego kurczaka z grilla w glazurze cytrusowej

Przygotowanie

  • Każda tuszka powinna ważyć ok. 750 g i być przekrojona na pół
  • Półtuszki delikatnie rozwałkowujemy
  • Tłuszcz (masło) powinien być miękki
  • Do miski wkładamy tłuszcz (masło i oliwę), przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę soków i połowę skórek z cytrusów oraz przyprawy (tymianek, sól, pieprz czarny i kajeński) i całość dokładnie mieszamy
  • Używając zaokrąglonego noża, delikatnie odciągamy skórę na piersi i rozprowadzamy sos między skórą, a mięsem
  • Rozgrzewamy grill
  • Do miski wrzucamy pozostałe składniki (poza tuszkami, a miód powinien być płynny) i całość dokładnie mieszamy
  • Tuszki kładziemy na blachę skórą do góry i smarujemy przygotowaną mieszanką
  • Następnie grillujemy tuszki z jednej strony przez ok. 10-12 minut (polewając w między czasie 1-2 razy sokiem), przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez ok. 7-10 minut
  • Tuszki są gotowe, gdy po nakłuciu udka wypływa sok
  • Tak przygotowane tuszki możemy podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw lub warzyw grillowanych

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Masło (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Limonka – skórka (6 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Grill, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…

WIĘCEJ >

Sałatka z twarogiem i krewetkami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Krewetki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy krewetki i smażymy przez kilka minut Dodajemy przyprawy (chili), skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem Sałatę poszarpać/porwać rękami Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi Paprykę pokroić w kostkę Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki Rzodkiewki umyć…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…

WIĘCEJ >