Tuszki z młodego kurczaka z grilla w glazurze cytrusowej
Tuszki z młodego kurczaka z grilla w glazurze cytrusowej
Przygotowanie
- Każda tuszka powinna ważyć ok. 750 g i być przekrojona na pół
- Półtuszki delikatnie rozwałkowujemy
- Tłuszcz (masło) powinien być miękki
- Do miski wkładamy tłuszcz (masło i oliwę), przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę soków i połowę skórek z cytrusów oraz przyprawy (tymianek, sól, pieprz czarny i kajeński) i całość dokładnie mieszamy
- Używając zaokrąglonego noża, delikatnie odciągamy skórę na piersi i rozprowadzamy sos między skórą, a mięsem
- Rozgrzewamy grill
- Do miski wrzucamy pozostałe składniki (poza tuszkami, a miód powinien być płynny) i całość dokładnie mieszamy
- Tuszki kładziemy na blachę skórą do góry i smarujemy przygotowaną mieszanką
- Następnie grillujemy tuszki z jednej strony przez ok. 10-12 minut (polewając w między czasie 1-2 razy sokiem), przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez ok. 7-10 minut
- Tuszki są gotowe, gdy po nakłuciu udka wypływa sok
- Tak przygotowane tuszki możemy podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw lub warzyw grillowanych
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Masło (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Limonka – skórka (6 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Placki marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…
WIĘCEJ >Wieprzowina w sosie żurawinowym
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Dolewamy wodę, dodajemy żurawinę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy Mięso…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…
WIĘCEJ >Racuchy z serem
Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszony ser, żółtka oraz cukry i dokładnie miksujemy Następnie dosypujemy mąkę i ponownie miksujemy W osobnej misce ubijamy białka z solą, a następnie przenosimy je do miski z ciastem i…
WIĘCEJ >