fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd545bf28-0d9e-4657-8d10-c29ccba1281e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka ściemnieje i zacznie się wybrzuszać)
  • Następnie przenosimy bakłażany do plastikowej torebki i trzymamy w niej do momentu, aż ostygną
  • Bakłażany obieramy (skórkę wyrzucamy) i kroimy miąższ na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, często mieszając
  • Dodajemy przyprawy (paprykę i oregano), dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy sos, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (480 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron po tajsku

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili (…)

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Makaron kukurydziany z warzywami i tofu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na (…)

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy (…)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy (…)

WIĘCEJ >