fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd545bf28-0d9e-4657-8d10-c29ccba1281e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka ściemnieje i zacznie się wybrzuszać)
  • Następnie przenosimy bakłażany do plastikowej torebki i trzymamy w niej do momentu, aż ostygną
  • Bakłażany obieramy (skórkę wyrzucamy) i kroimy miąższ na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, często mieszając
  • Dodajemy przyprawy (paprykę i oregano), dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy sos, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (480 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana z cukinią

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – miś

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i syropem klonowym) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy…

WIĘCEJ >