fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-310
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka ściemnieje i zacznie się wybrzuszać)
  • Następnie przenosimy bakłażany do plastikowej torebki i trzymamy w niej do momentu, aż ostygną
  • Bakłażany obieramy (skórkę wyrzucamy) i kroimy miąższ na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, często mieszając
  • Dodajemy przyprawy (paprykę i oregano), dolewamy wodę i mieszamy
  • Następnie całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy sos, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (480 g)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >

Zupa z papryką i kalarepą

Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy w kostkę Do garnka z mięsem dodajemy kalarepę…

WIĘCEJ >