fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron po tajsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-286
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron po tajsku

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Chili drobno siekamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę z ogórkiem kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i paprykę z ogórkiem, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy imbir, chili, masło orzechowe, sos sojowy, skórkę i sok z limonki oraz dolewamy wodę i całość dokładnie mieszamy, aż masło orzechowe rozpuści się na gładki sos
  • Dodajemy makaron i mieszamy przez ok. 2 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (kolendrą) oraz orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron Spaghetti (400 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Ogórek długi (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (60 g)
  • Orzech ziemny (50 g)
  • Chili (40 g)
  • Sok z limonki (bio) (40 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Olej z orzechów włoskich ekologiczny (10 ml)
  • Limonka – skórka (6 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rukola z krewetkami tygrysimi

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy krewetki i podsmażamy po ok. 2 minuty z każdej strony Dodajemy warzywa oraz przyprawy (jeśli…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka 3

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami oraz orzechami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >