fbpx
logo
Szukaj
open close

Udka kurczaka pieczone z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c85907d2b-1771-4e3f-9eaf-a8ccd79338cf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Udka kurczaka pieczone z warzywami

Przygotowanie

Udka kurczaka pieczone z warzywami

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na połówki
  • Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), smarujemy połową marynaty, wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Warzywa obieramy i kroimy na kawałki
  • Następnie układamy warzywa obok mięsa, smarujemy pozostałą marynatą i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Marynata

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Udka kurczaka pieczone z warzywami

  • Kurczak udko (300 g)
  • Ziemniak (210 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Marynata

  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Oregano (świeże) (6 g)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z pieczonych pomidorów

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidory kroimy na pół i układamy na blachę Następnie posypujemy pomidory cebulą z czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Chrupiące kotlety wieprzowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze Zieleninę drobno siekamy i przenosimy…

WIĘCEJ >