fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowane udka z kurczaka z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca23492da-b6b9-4df3-86a7-623312dd3c55
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowane udka z kurczaka z marchewką

Przygotowanie

Grillowane udka

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do szklanego naczynia
  • Następnie smarujemy mięso marynatą, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni grillowej z każdej strony na rumiany kolor
  • Następnie zmniejszamy ogień i dosmażamy mięso przez ok. 30 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
  • Marchewki obieramy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy marchewki i smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy do momentu, aż płyn odparuję
  • Na koniec dodajemy przyprawy (sól i papryki), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Mięso i marchewki kładziemy na półmisek i posypujemy zieleniną oraz posiekanymi orzechami

Marynata

  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Wszystkie przyprawy i zieleninę ucieramy w moździerzu i dodajemy do miski z czosnkiem
  • Do miski z czosnkiem dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia udek.

Opcjonalnie możesz podawać udka z dodatkiem frytek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowane udka

  • Kurczak udko (625 g)
  • Marchew (400 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (80 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Marynata

  • Miód lipowy (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Moździerz, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >

Paluszki z indyka w ziołowej panierce

Mięso kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny, oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Do…

WIĘCEJ >