fbpx
logo
Szukaj
open close

Wykwintny kurczak a l’orange

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0835532-169e-4f6e-8ca4-3ece4df6e262
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wykwintny kurczak a l’orange

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i robimy kilka głębokich nacięć w udkach
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy przyprawy (kmin i imbir) i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (smażymy do momentu, aż mięso zrobi się złote)
  • Dolewamy sok z pomarańczy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną oraz orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1280 g)
  • Cebula (105 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone grzyby z ziołami

Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki Shiitake odcedzamy i kroimy w paski Grzyby układamy w…

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…

WIĘCEJ >

Grzanki z pasztetem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…

WIĘCEJ >