fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16bd5c40-1f0f-4bb1-8f86-0325bc8385a4-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy smalec
  • Nogi kaczki lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy nogi z kaczki do gorącego tłuszczu
  • Ustawiamy mały płomień i gotujemy 2 godziny pod przykryciem
  • Co jakiś czas obracamy
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso z tłuszczu i jest gotowe
  • Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię, dodajemy pół nabierki/chochelki tłuszczu, w którym były kaczki i podgrzewamy przez 2 min
  • Sałatę drzemy w palcach, wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i cebulę, zalewamy sosem i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycję przygotowania konfitowanego udka kaczego oraz przepis na domowy sos vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Smalec z gęsi (500 g)
  • Kaczka noga (280 g)
  • Sałata rzymska (185 g)
  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cebula czerwona (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - wysoki, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >