fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16bd5c40-1f0f-4bb1-8f86-0325bc8385a4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy smalec
  • Nogi kaczki lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy nogi z kaczki do gorącego tłuszczu
  • Ustawiamy mały płomień i gotujemy 2 godziny pod przykryciem
  • Co jakiś czas obracamy
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso z tłuszczu i jest gotowe
  • Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię, dodajemy pół nabierki/chochelki tłuszczu, w którym były kaczki i podgrzewamy przez 2 min
  • Sałatę drzemy w palcach, wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i cebulę, zalewamy sosem i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Możesz również mięso z kaczki zastąpić innym, np. gęsim.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 nogi kaczki (280 g)
  • 2 szklanki smalcu gęsiego (500 ml)
  • 100 g surowej, niepalonej kaszy gryczanej
  • ½ główki sałaty rzymskiej (185 g)
  • ½ ogórka (90 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ¼ czerwonej cebuli (25 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - wysoki, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Wątróbka z kurkami

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >