Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Przygotowanie
- Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
- Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
- W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy smalec
- Nogi kaczki lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy nogi z kaczki do gorącego tłuszczu
- Ustawiamy mały płomień i gotujemy 2 godziny pod przykryciem
- Co jakiś czas obracamy
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z tłuszczu i jest gotowe
- Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię, dodajemy pół nabierki/chochelki tłuszczu, w którym były kaczki i podgrzewamy przez 2 min
- Sałatę drzemy w palcach, wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i cebulę, zalewamy sosem i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Możesz również mięso z kaczki zastąpić innym, np. gęsim.
Autor
Lista składników
- 2 nogi kaczki (280 g)
- 2 szklanki smalcu gęsiego (500 ml)
- 100 g surowej, niepalonej kaszy gryczanej
- ½ główki sałaty rzymskiej (185 g)
- ½ ogórka (90 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ¼ czerwonej cebuli (25 g)
- 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Wolnowarzona rolada
Mięso układamy w misie wolnowaru, dodajemy wodę i przyprawy Ustawiamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. Podając kroimy w plastry
WIĘCEJ >Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem
Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem
WIĘCEJ >