fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16bd5c40-1f0f-4bb1-8f86-0325bc8385a4-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy smalec
  • Nogi kaczki lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy nogi z kaczki do gorącego tłuszczu
  • Ustawiamy mały płomień i gotujemy 2 godziny pod przykryciem
  • Co jakiś czas obracamy
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso z tłuszczu i jest gotowe
  • Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię, dodajemy pół nabierki/chochelki tłuszczu, w którym były kaczki i podgrzewamy przez 2 min
  • Sałatę drzemy w palcach, wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i cebulę, zalewamy sosem i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inną propozycję przygotowania konfitowanego udka kaczego oraz przepis na domowy sos vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Smalec z gęsi (500 g)
  • Kaczka noga (280 g)
  • Sałata rzymska (185 g)
  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cebula czerwona (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - wysoki, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…

WIĘCEJ >

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >