fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16bd5c40-1f0f-4bb1-8f86-0325bc8385a4-1

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Przygotowanie

  • Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku
  • Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie)
  • W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy smalec
  • Nogi kaczki lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy nogi z kaczki do gorącego tłuszczu
  • Ustawiamy mały płomień i gotujemy 2 godziny pod przykryciem
  • Co jakiś czas obracamy
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso z tłuszczu i jest gotowe
  • Ugotowaną kaszę wrzucamy na patelnię, dodajemy pół nabierki/chochelki tłuszczu, w którym były kaczki i podgrzewamy przez 2 min
  • Sałatę drzemy w palcach, wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i cebulę, zalewamy sosem i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Możesz również mięso z kaczki zastąpić innym, np. gęsim.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 nogi kaczki (280 g)
  • 2 szklanki smalcu gęsiego (500 ml)
  • 100 g surowej, niepalonej kaszy gryczanej
  • ½ główki sałaty rzymskiej (185 g)
  • ½ ogórka (90 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ¼ czerwonej cebuli (25 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - wysoki, Miska, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony, ziołowy boczek

Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >