Warzywa z curry
Warzywa z curry
Przygotowanie
- Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki.
- Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy.
- Smażymy chwilę mieszając, tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Do powstałej masy dodajemy warzywa i smażymy ok. 2 minuty.
- Cały czas mieszamy, tak, żeby przyprawy dobrze wymieszały się z warzywami.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 2 duże marchewki (120 g)
- 2 duże pietruszki (160 g)
- 1 podłużny burak (159 g)
- 1 średni batat (230 g)
- 100 ml wody
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym
Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią
WIĘCEJ >Koktajl arbuzowy
Odkrawamy skórkę arbuza Obieramy banana Myjemy sałatę rzymską Umieszczamy arbuza, banana i sałatę rzymską w blenderze Wyciskamy do składników w blenderze sok z cytryny Blendujemy
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >