fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa z limonkowym masłem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-190
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa z limonkowym masłem

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy (pieprz), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groch i gotujemy przez ok. 5 minut (warzywa mają być miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
  • Następnie warzywa odcedzamy, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Groch cukrowy (400 g)
  • Marchew (360 g)
  • Masło (50 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z limonki (bio) (3 g)
  • Limonka – skórka (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Gulasz z kurczaka z papryką

Mięso kroimy w cienkie plasterki i przenosimy na sito, a sito wkładamy do miski Następnie oprószamy mięso mąką i potrząsamy sitem, tak aby mąka równomiernie pokryła mięso Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Sałatka z fetą i arbuzem

Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)

WIĘCEJ >