Warzywa z limonkowym masłem
Warzywa z limonkowym masłem
Przygotowanie
- Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części
- Z grochu odcinamy końcówki
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy (pieprz), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
- W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
- Wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy groch i gotujemy przez ok. 5 minut (warzywa mają być miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
- Następnie warzywa odcedzamy, nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Brokuł (100 g)
- Kalafior (100 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Bakłażan (100 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Duszone warzywa w pomidorach z chorizo
Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Bakłażana i cukinię kroimy w większą kostkę Chorizo kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z sosem chili
Chili drobno siekamy Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry Paprykę kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy bataty i smażymy przez ok. 5 minut z każdej…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z boczniakami
Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.
WIĘCEJ >Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…
WIĘCEJ >