fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa z limonkowym masłem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1f07d91f-3093-49fd-bfb5-d35dfac3728f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Warzywa z limonkowym masłem

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy (pieprz), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groch i gotujemy przez ok. 5 minut (warzywa mają być miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
  • Następnie warzywa odcedzamy, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brokuł (100 g)
  • Kalafior (100 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z fasolą po chłopsku

Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kiełbasy nakłuwamy z każdej strony widelcem, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 5-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę Następnie przenosimy kiełbasy na talerz, a z patelni…

WIĘCEJ >

Pieczone owoce z kruszonką

Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…

WIĘCEJ >