fbpx
logo
Szukaj
open close

Warzywa z limonkowym masłem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1f07d91f-3093-49fd-bfb5-d35dfac3728f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Warzywa z limonkowym masłem

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części
  • Z grochu odcinamy końcówki
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukier, sok i skórkę z limonki oraz przyprawy (pieprz), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy groch i gotujemy przez ok. 5 minut (warzywa mają być miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
  • Następnie warzywa odcedzamy, nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brokuł (100 g)
  • Kalafior (100 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasztet z grzybami

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz. Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy…

WIĘCEJ >

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Twarogowa owca

Pomidorka kroimy na pół Papryki kroimy w drobną kostkę Z sera wycinamy kawałki na kształt słońca Oliwkę kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owcy, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę

WIĘCEJ >