Warzywne pakory
Warzywne pakory
Przygotowanie
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a następnie przenosimy do miski
- Zieleninę i chili drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy, po czym robimy pośrodku zagłębienie, wlewamy wodę i mieszamy składniki tak, aby powstało gęste ciasto bez grudek
- Dodajemy warzywa i ponownie dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy porcję ciasta i smażymy placki przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
- Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym
- Usmażone placki kładziemy na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Placki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Mąka z ciecierzycy (100 g)
- Marchew (45 g)
- Chili (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (30 ml)
- Kolendra (świeża) (6 g)
- Soda oczyszczona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pudding ryżowy z owocami
W garnku roztapiamy tłuszcz Dolewamy mleko, dodajemy tłuszcz, sól oraz cynamon, mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (bez pokrywki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Dodajemy cukier i mieszamy…
WIĘCEJ >Ryż smażony z kurczakiem i jajem
Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy i mieszamy Mięso przenosimy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Ryż…
WIĘCEJ >Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >