fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13b2d6a6-8d70-4a73-8aa0-4bad80e25488
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wieprzowina z jabłkami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Jabłka obieramy i kroimy w cząstki (pestki usuwamy)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię dokładamy połowę tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy jabłka i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy jabłka z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa bulionu wyparuję)
  • Po tym czasie stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Dodajemy mięso z jabłkami i dusimy całość przez ok. 20 minut
  • Mięso z jabłkami ściągamy z patelni i nakładamy na talerze
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut, a następnie polewamy nim mięso z jabłkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (105 g)
  • Figa suszona (55 g)
  • Orzech włoski (52 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Chili drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka

Komosę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i pochłonięcia całego mleka) Następnie ugotowaną komosę blendujemy Dodajemy cukier i mieszamy

WIĘCEJ >

Grzanki z pasztetem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…

WIĘCEJ >

Twarożek z ziołami

Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jogurt oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >