fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-307
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina z jabłkami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Jabłka obieramy i kroimy w cząstki (pestki usuwamy)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię dokładamy połowę tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy jabłka i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy jabłka z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa bulionu wyparuję)
  • Po tym czasie stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Dodajemy mięso z jabłkami i dusimy całość przez ok. 20 minut
  • Mięso z jabłkami ściągamy z patelni i nakładamy na talerze
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut, a następnie polewamy nim mięso z jabłkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (800 g)
  • Jabłko (360 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica wieprzowa z miodem

Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Zupa fasolowa z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej…

WIĘCEJ >