fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13b2d6a6-8d70-4a73-8aa0-4bad80e25488
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina z jabłkami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Jabłka obieramy i kroimy w cząstki (pestki usuwamy)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię dokładamy połowę tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy jabłka i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy jabłka z patelni i odkładamy na talerz
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa bulionu wyparuję)
  • Po tym czasie stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Dodajemy mięso z jabłkami i dusimy całość przez ok. 20 minut
  • Mięso z jabłkami ściągamy z patelni i nakładamy na talerze
  • Zwiększamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut, a następnie polewamy nim mięso z jabłkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (105 g)
  • Figa suszona (55 g)
  • Orzech włoski (52 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >

Smażony kurczak z sosem hoisin

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę i chili drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut (do…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z kaszą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Makaronowe świderki w sosie

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na suchą patelnię wrzucamy boczek oraz cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >