fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67eed21d-073a-4f53-b559-a1399506772a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Przygotowanie

  • Do garnka wsypujemy kaszę i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy wodę, dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę)
  • Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dodajemy do garnka z kaszą ok. 2-3 minuty przez końcem gotowania
  • Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Awokado obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do miski z pomidorami
  • Rzodkiewki kroimy w plastry i dodajemy do miski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Szczypior siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy przyprawy z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
  • Kaszę przenosimy do miski z warzywami i ponownie całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (270 ml)
  • Szparag (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Awokado (50 g)
  • Rzodkiewka (40 g)
  • Cebula czerwona (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z jarmużu, jaj i sera

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wkładamy jarmuż, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na wierzch kładziemy ser i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10-15 minut

WIĘCEJ >

Wątroba cielęca

Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…

WIĘCEJ >

Sernik z limonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę smarujemy tłuszczem Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia Herbatniki wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy do konsystencji bułki tartej Do herbatników dodajemy roztopiony…

WIĘCEJ >

Sałatka z gruszkami i gorgonzolą

Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy Gruszki kroimy w cienkie cząstki i przenosimy do miski Dodajemy pokruszony ser, oraz sałaty i delikatnie mieszamy…

WIĘCEJ >