Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami
Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami
Przygotowanie
- Do garnka wsypujemy kaszę i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy wodę, dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę)
- Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dodajemy do garnka z kaszą ok. 2-3 minuty przez końcem gotowania
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Awokado obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do miski z pomidorami
- Rzodkiewki kroimy w plastry i dodajemy do miski
- Cebulę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Szczypior siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy przyprawy z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
- Kaszę przenosimy do miski z warzywami i ponownie całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Autor
Lista składników
- Woda (270 ml)
- Szparag (150 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Kasza jaglana (120 g)
- Awokado (50 g)
- Rzodkiewka (40 g)
- Cebula czerwona (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Szczypiorek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka z jarmużu, jaj i sera
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wkładamy jarmuż, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na wierzch kładziemy ser i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10-15 minut
WIĘCEJ >Wątroba cielęca
Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…
WIĘCEJ >Sernik z limonką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę smarujemy tłuszczem Pozostały tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia Herbatniki wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy do konsystencji bułki tartej Do herbatników dodajemy roztopiony…
WIĘCEJ >Sałatka z gruszkami i gorgonzolą
Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy Gruszki kroimy w cienkie cząstki i przenosimy do miski Dodajemy pokruszony ser, oraz sałaty i delikatnie mieszamy…
WIĘCEJ >