fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiosenna zupa warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d38421f-c8f5-4e5f-9ad3-503a43df2fac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenna zupa warzywna

Przygotowanie

  • Czosnek, marchew, kalarepę i ziemniaki obieramy
  • Marchew i por kroimy w plasterki
  • Kalarepę i ziemniaki kroimy w kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por z czosnkiem (połową ilości) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew, kalarepę, ziemniaki i pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wrzącą wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie)
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Szpinak drobniej kroimy
  • Do garnka dodajemy groszek, brokuły i szpinak, mieszamy i przyprawiamy (gałką muszkatołową, solą i pieprzem)
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i pozostały, drobno posiekany czosnek

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Ziemniak (225 g)
  • Kalarepa (150 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Szpinak (75 g)
  • Marchew (45 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa ze świeżych pomidorów z bazylią

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolita konsystencję Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W (…)

WIĘCEJ >

Sycąca zupa z wołowiną i kaszą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Kaszę (…)

WIĘCEJ >

Gęsta zupa z szynką i grochem

Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na (…)

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki (…)

WIĘCEJ >