fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiosenna zupa warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d38421f-c8f5-4e5f-9ad3-503a43df2fac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenna zupa warzywna

Przygotowanie

  • Czosnek, marchew, kalarepę i ziemniaki obieramy
  • Marchew i por kroimy w plasterki
  • Kalarepę i ziemniaki kroimy w kostkę
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por z czosnkiem (połową ilości) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew, kalarepę, ziemniaki i pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wrzącą wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie)
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Szpinak drobniej kroimy
  • Do garnka dodajemy groszek, brokuły i szpinak, mieszamy i przyprawiamy (gałką muszkatołową, solą i pieprzem)
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i pozostały, drobno posiekany czosnek

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Ziemniak (225 g)
  • Kalarepa (150 g)
  • Brokuł (150 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Pieczarka (świeża) (120 g)
  • Szpinak (75 g)
  • Marchew (45 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z anchois, burakami i jajami

Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >

Sandacz, ziemniaki, brokuł

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, polewamy tłuszczem,…

WIĘCEJ >