fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiśnie w cieście

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiśnie w cieście

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru
  • Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski
  • Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Wykładamy ciastem dno i boki foremek i nakłuwamy ciasto widelcem
  • Do foremek nakładamy mieszankę wiśni i przykrywamy ciastem, odkrawając je przy brzegach
  • Wierzch ciasta smarujemy jajem
  • Ciastka posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 50-60 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wiśniami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wiśnia (świeża) (1000 g)
  • Ciasto francuskie (210 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (170 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka kukurydziana (36 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Batoniki z suszonych owoców

Wszystkie suszone owoce moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę Odsączamy i miksujemy na jednolitą, gładką masę Dosypujemy wiórki i mieszamy Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy, ugniatamy i dociskamy Wstawiamy na 12…

WIĘCEJ >

Sałatka azjatycka

Sałatę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki w połówki Wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku i przez chwilę podgrzewamy Polewamy warzywa sosem Podajemy

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >