fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z grzankami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-211
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z grzankami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni z każdej strony)
  • Łyżką cedzakową przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukier, dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy tłuszczem z zieleniną
  • Z naczynia żaroodpornego ściągamy pokrywkę i układamy na wierzchu plastry bagietki
  • Następnie wkładamy naczynie żaroodporne z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (1000 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Piwo pełne (300 ml)
  • Marchew (220 g)
  • Cebula (150 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka pszenna (18 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Dynię obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy dynię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Warzywa oprószamy mąką…

WIĘCEJ >

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…

WIĘCEJ >

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i…

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >