Wołowina z grzankami
Wołowina z grzankami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni z każdej strony)
- Łyżką cedzakową przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
- Na patelnię wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 5 minut
- Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cukier, dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy tłuszczem z zieleniną
- Z naczynia żaroodpornego ściągamy pokrywkę i układamy na wierzchu plastry bagietki
- Następnie wkładamy naczynie żaroodporne z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (1000 g)
- Bulion mięsny (600 ml)
- Piwo pełne (300 ml)
- Marchew (220 g)
- Cebula (150 g)
- Bagietka (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Mąka orkiszowa (18 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…
WIĘCEJ >Wołowina z ziemniakami i marchewką
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Wołowina duszona w warzywach
Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…
WIĘCEJ >