Wołowina z grzankami
Wołowina z grzankami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni z każdej strony)
- Łyżką cedzakową przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
- Na patelnię wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 5 minut
- Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cukier, dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy tłuszczem z zieleniną
- Z naczynia żaroodpornego ściągamy pokrywkę i układamy na wierzchu plastry bagietki
- Następnie wkładamy naczynie żaroodporne z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (1000 g)
- Bulion mięsny (600 ml)
- Piwo pełne (300 ml)
- Marchew (220 g)
- Cebula (150 g)
- Bagietka (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Mąka orkiszowa (18 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Krem z ziemniaków i porów
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień…
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >