fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf95bcecf-f58f-4bd3-8c6e-5234ae0587e4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z grzankami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni z każdej strony)
  • Łyżką cedzakową przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukier, dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy tłuszczem z zieleniną
  • Z naczynia żaroodpornego ściągamy pokrywkę i układamy na wierzchu plastry bagietki
  • Następnie wkładamy naczynie żaroodporne z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (1000 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Piwo pełne (300 ml)
  • Marchew (220 g)
  • Cebula (150 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka orkiszowa (18 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Krem z ziemniaków i porów

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >