fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf95bcecf-f58f-4bd3-8c6e-5234ae0587e4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina z grzankami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumieni z każdej strony)
  • Łyżką cedzakową przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cukier, dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy pozostały tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy tłuszczem z zieleniną
  • Z naczynia żaroodpornego ściągamy pokrywkę i układamy na wierzchu plastry bagietki
  • Następnie wkładamy naczynie żaroodporne z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (1000 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Piwo pełne (300 ml)
  • Marchew (220 g)
  • Cebula (150 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka orkiszowa (18 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany miś

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Oliwkę kroimy w plastry Pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałki na kształt uśmiechu i kokardki Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >