fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z ziemniakami i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cec0e995e-220e-404d-ae0e-07357e385b61
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Podsmażone mięso przenosimy do garnka
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Podsmażoną cebulę przenosimy do garnka z mięsem
  • Garnek zalewamy wodą, tak aby pokryć zawartość, wstawiamy na średni ogień i dusimy przez ok. 2 godz.
  • Po tym czasie dodajemy marchewki, ziemniaki oraz ocet i mieszamy
  • Czosnek obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy groszek oraz przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania innych dań z użyciem mięsa wołowego.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (315 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Marchew (270 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron „pizzowy”

Cukinię obieramy, a następnie „kroimy” obieraczką, tak aby powstały wstążki Szynkę kroimy w paski (lub kostkę) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy makaron warzywny oraz szynkę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy passatę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

Gryczanka z nasionami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy cynamon i siemię lniane Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka Przelewamy…

WIĘCEJ >