fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z ziemniakami i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cec0e995e-220e-404d-ae0e-07357e385b61
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Podsmażone mięso przenosimy do garnka
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Podsmażoną cebulę przenosimy do garnka z mięsem
  • Garnek zalewamy wodą, tak aby pokryć zawartość, wstawiamy na średni ogień i dusimy przez ok. 2 godz.
  • Po tym czasie dodajemy marchewki, ziemniaki oraz ocet i mieszamy
  • Czosnek obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy groszek oraz przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania innych dań z użyciem mięsa wołowego.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (315 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Marchew (270 g)
  • Groszek zielony (140 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Kurczak na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…

WIĘCEJ >