Wołowina z ziemniakami i marchewką
Wołowina z ziemniakami i marchewką
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
- Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Podsmażone mięso przenosimy do garnka
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Podsmażoną cebulę przenosimy do garnka z mięsem
- Garnek zalewamy wodą, tak aby pokryć zawartość, wstawiamy na średni ogień i dusimy przez ok. 2 godz.
- Po tym czasie dodajemy marchewki, ziemniaki oraz ocet i mieszamy
- Czosnek obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do garnka
- Do garnka dodajemy groszek oraz przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania innych dań z użyciem mięsa wołowego.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (500 g)
- Woda (500 ml)
- Cebula (315 g)
- Ziemniak (300 g)
- Marchew (270 g)
- Groszek zielony (140 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Czosnek (15 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wołowina duszona z warzywami
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy…
WIĘCEJ >Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…
WIĘCEJ >Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca wołowina
Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…
WIĘCEJ >