fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z papryką z patelni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c536a997b-3c05-4a19-a020-ad44bfe18725
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z papryką z patelni

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulki kroimy w piórka
  • Paprykę kroimy w cienkie paski
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 4 minuty
  • Następnie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy marynatę i smażymy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

W tym przepisie możesz użyć dowolnego koloru papryk, dodać inne, ulubione warzywa np. brokuły oraz posypać danie sezamem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Wino białe wytrawne (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (15 ml)
  • Sos chili (słodki) (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kaszą gryczaną

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Wołowina z grzankami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Mięso kroimy w kostkę Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z figami

Figę kroimy w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię Wlewamy miód oraz ocet, kładziemy rozmaryn i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut, aż zgęstnieję Dodajemy figę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając Rozgrzewamy patelnię grillową…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >