Wołowina z papryką z patelni
Wołowina z papryką z patelni
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w cienkie paski
- Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
- Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
- Cebulki kroimy w piórka
- Paprykę kroimy w cienkie paski
- Pieczarki kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na talerz
- Na patelnię wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 4 minuty
- Następnie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy marynatę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
W tym przepisie możesz użyć dowolnego koloru papryk, dodać inne, ulubione warzywa np. brokuły oraz posypać danie sezamem.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pieczarka (świeża) (150 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Wino białe wytrawne (30 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (15 ml)
- Sos chili (słodki) (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Curry w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
WIĘCEJ >Wołowina z grzankami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Mięso kroimy w kostkę Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Grillowany camembert z figami
Figę kroimy w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię Wlewamy miód oraz ocet, kładziemy rozmaryn i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut, aż zgęstnieję Dodajemy figę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając Rozgrzewamy patelnię grillową…
WIĘCEJ >Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami
Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >