fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z papryką z patelni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c536a997b-3c05-4a19-a020-ad44bfe18725
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina z papryką z patelni

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulki kroimy w piórka
  • Paprykę kroimy w cienkie paski
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 4 minuty
  • Następnie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy marynatę i smażymy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

W tym przepisie możesz użyć dowolnego koloru papryk, dodać inne, ulubione warzywa np. brokuły oraz posypać danie sezamem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Wino białe wytrawne (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (15 ml)
  • Sos chili (słodki) (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >

Klasyczna melba brzoskwiniowa

Brzoskwinię obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę i zagotowujemy Do wrzącej wody wkładamy brzoskwinie, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20 minut, aby owoce zmiękły Po…

WIĘCEJ >

Roladki drobiowe z fetą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i lekko rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5…

WIĘCEJ >