fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z papryką z patelni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c536a997b-3c05-4a19-a020-ad44bfe18725
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z papryką z patelni

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Do płaskiego naczynia wlewamy połowę tłuszczu, wino, sos sojowy i sos chili, dodajemy czosnek oraz przyprawy (curry) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie owijamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulki kroimy w piórka
  • Paprykę kroimy w cienkie paski
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz
  • Na patelnię wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 4 minuty
  • Następnie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy marynatę i smażymy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

W tym przepisie możesz użyć dowolnego koloru papryk, dodać inne, ulubione warzywa np. brokuły oraz posypać danie sezamem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Wino białe wytrawne (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (15 ml)
  • Sos chili (słodki) (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości kawałków mięsa Cukinię kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Czosnek obieramy i drobno siekamy Do miski wlewamy sok…

WIĘCEJ >

Wegańskie hamburgery z buraków i czerwonej fasoli

Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Fasolę odsączamy z zalewamy, przenosimy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, a następnie przenosimy do miski z burakami Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski…

WIĘCEJ >

Placki kukurydziane

W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe plecki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >