Wołowina z sezamem
Wołowina z sezamem
Przygotowanie
- Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękł
- Następnie makaron odcedzamy, kroimy na krótsze kawałki i odstawiamy
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Mięso i paprykę kroimy w cienkie paski
- Z grochu odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z imbirem i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy paprykę, groch oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy makaron, wlewamy sos i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
- Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Opcjonalnie możesz posypać danie zieleniną np. szczypiorkiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Makaron ryżowy (125 g)
- Groch cukrowy (100 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Sos ostrygowy (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Sezam biały (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Tajska sałatka z wołowiną na ciepło
Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >Gotowana wołowina z warzywami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i…
WIĘCEJ >Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >Wołowina a’la curry z cukinią
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, cukinię oraz pieczarki, mieszamy…
WIĘCEJ >