fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42e20826-3a84-4e85-a920-f2998eba0084
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z sezamem

Przygotowanie

  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękł
  • Następnie makaron odcedzamy, kroimy na krótsze kawałki i odstawiamy
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso i paprykę kroimy w cienkie paski
  • Z grochu odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z imbirem i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy paprykę, groch oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy makaron, wlewamy sos i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Opcjonalnie możesz posypać danie zieleniną np. szczypiorkiem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Makaron ryżowy (125 g)
  • Groch cukrowy (100 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażona wieprzowina z kapustą pak choi

Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sos oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W rondlu zagotowujemy wodę Kapustę dzielimy…

WIĘCEJ >

Owocowy pisklak

Ananasa oraz pomarańczę obieramy i kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy na kawałki (tak jak na załączonym obrazku) Winogrono kroimy na pół Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pisklaka, tak jak na załączonym…

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >