Wołowina z sosem béarnaise
Wołowina z sosem béarnaise
Przygotowanie
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do miski (żaroodpornej) wlewamy ocet i dodajemy żółtka
- Miskę umieszczamy na rondlu z gotującą się wodą i ubijamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż mieszanka stanie się gęsta i jasna)
- Następnie stopniowo dodajemy tłuszcz, każdorazowo dokładnie ubijając na gładką masę
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
- Wyłączamy kuchenkę, a miskę przykrywamy, aby masa nie wystygła
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut
- Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz podać z dodatkiem ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (800 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Estragon (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka ze słonecznikiem
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…
WIĘCEJ >Indyk curry z pieczoną marchewką
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Ziemniaczki z grilla
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Rozgrzewamy grill W naczyniu płaskim rozkładamy folię aluminiową Na folii układamy cebulę, a…
WIĘCEJ >