Wołowina z sosem béarnaise
Wołowina z sosem béarnaise
Przygotowanie
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do miski (żaroodpornej) wlewamy ocet i dodajemy żółtka
- Miskę umieszczamy na rondlu z gotującą się wodą i ubijamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż mieszanka stanie się gęsta i jasna)
- Następnie stopniowo dodajemy tłuszcz, każdorazowo dokładnie ubijając na gładką masę
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
- Wyłączamy kuchenkę, a miskę przykrywamy, aby masa nie wystygła
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut
- Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz podać z dodatkiem ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (800 g)
- Masło klarowane ghee (125 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Estragon (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.