fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z sosem béarnaise

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c994b961e-b04a-4618-8297-347a7932e092
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z sosem béarnaise

Przygotowanie

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Do miski (żaroodpornej) wlewamy ocet i dodajemy żółtka
  • Miskę umieszczamy na rondlu z gotującą się wodą i ubijamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż mieszanka stanie się gęsta i jasna)
  • Następnie stopniowo dodajemy tłuszcz, każdorazowo dokładnie ubijając na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a miskę przykrywamy, aby masa nie wystygła
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Masło (125 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Estragon (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Duszone gruszki

Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki. 

WIĘCEJ >

Grzyby z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Shiitake i boczniaki kroimy w plastry Do miski wlewamy bulion, sos ostrygowy oraz sos sojowy i mieszamy Na patelni…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >