fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z wieprzowiną w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc851a238-3409-4ec7-9af7-53e66b51fe66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z wieprzowiną w cieście

Przygotowanie

  • Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i tak samo postępujemy z mięsem mielonym
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, seler, marchew oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso mielone i smażymy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy pozostałe mięso, przecier i zieleninę, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy naczynie ciastem, a brzegi przyklejamy do naczynia dociskając widelcem
  • Naczynie wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z karkówki i dyni

Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę (miąższ usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok 2 cm x 2 cm Pieczarki…

WIĘCEJ >

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm i przenosimy do miski Dolewamy sok z cytryny i wino, dodajemy czosnek oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >

Polędwica wołowa z awokado

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy…

WIĘCEJ >