Wołowina z wieprzowiną w cieście
Wołowina z wieprzowiną w cieście
Przygotowanie
- Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy mięso na talerz i tak samo postępujemy z mięsem mielonym
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, seler, marchew oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy z powrotem mięso mielone i smażymy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy pozostałe mięso, przecier i zieleninę, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy naczynie ciastem, a brzegi przyklejamy do naczynia dociskając widelcem
- Naczynie wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (250 g)
- Cebula (105 g)
- Ciasto francuskie (75 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.