fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z wieprzowiną w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc851a238-3409-4ec7-9af7-53e66b51fe66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z wieprzowiną w cieście

Przygotowanie

  • Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i tak samo postępujemy z mięsem mielonym
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, seler, marchew oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso mielone i smażymy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy pozostałe mięso, przecier i zieleninę, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy naczynie ciastem, a brzegi przyklejamy do naczynia dociskając widelcem
  • Naczynie wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy Cukinię kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy na piwie

Do miski wkładamy sito Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru Na patelni…

WIĘCEJ >