Wołowina z wieprzowiną w cieście
Wołowina z wieprzowiną w cieście
Przygotowanie
- Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy mięso na talerz i tak samo postępujemy z mięsem mielonym
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, seler, marchew oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy z powrotem mięso mielone i smażymy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy pozostałe mięso, przecier i zieleninę, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy naczynie ciastem, a brzegi przyklejamy do naczynia dociskając widelcem
- Naczynie wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (250 g)
- Cebula (105 g)
- Ciasto francuskie (75 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Potrawka z karkówki i dyni
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę (miąższ usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok 2 cm x 2 cm Pieczarki…
WIĘCEJ >Grillowane halloumi z sałatką
Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…
WIĘCEJ >Szaszłyki z jagnięciny i cebuli
Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm i przenosimy do miski Dolewamy sok z cytryny i wino, dodajemy czosnek oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy…
WIĘCEJ >Polędwica wołowa z awokado
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy…
WIĘCEJ >