fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z wieprzowiną w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc851a238-3409-4ec7-9af7-53e66b51fe66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wołowina z wieprzowiną w cieście

Przygotowanie

  • Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz i tak samo postępujemy z mięsem mielonym
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, seler, marchew oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso mielone i smażymy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy pozostałe mięso, przecier i zieleninę, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy naczynie ciastem, a brzegi przyklejamy do naczynia dociskając widelcem
  • Naczynie wsadzamy do piekarnika na ok. 30-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z melona z miętą

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała) Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną…

WIĘCEJ >

Owsianka z winogronami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kulki…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z cytryną i natką pietruszki

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół lub w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Zieleninę siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,…

WIĘCEJ >

Bagietka z szynką, serem, sałatą i papryką

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół Obie połówki bagietki smarujemy tłuszczem Paprykę kroimy w paski Na jedną połówkę układamy wszystkie składniki, posypujemy przyprawami i przykrywamy drugą połówką bagietki

WIĘCEJ >