Wywar z kurczaka
Wywar z kurczaka
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia
- Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny
- Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy.
- W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami, a wywar można wykorzystać do przygotowania zup lub pić bez dodatków
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia związanym z nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami, a wywar można wykorzystać do przygotowania zup lub pić bez dodatków.
Autor
Lista składników
- 1 tuszka kurczaka (ok. 1,7 kg)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…
WIĘCEJ >Stir-fried pak choi
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…
WIĘCEJ >Pieczona pierś z kaczki z żurawiną
Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…
WIĘCEJ >Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów
Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…
WIĘCEJ >