fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane brokuły

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc939690f-316b-4834-a109-bf6a6244912c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane brokuły

Przygotowanie

  • Brokuły dokładnie myjemy i odkrawamy różyczki od łodyg
  • Różyczki brokułów odkładamy, a łodygi kroimy na małe kawałki
  • Łodygi kładziemy w środkowym naczyniu garnka do gotowania na parze, a różyczki w górnym i gotujemy przez ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości brokułów)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy na plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przyprawy (tymianek) i smażymy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie posypujemy cebulę mąką i szybko mieszamy rózgą kuchenną
  • Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Z grzybów odkrawamy końcówki trzonów
  • Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, dodajemy do sosu i zagotowujemy
  • Następnie sos blendujemy, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i przecedzamy przez gęste sitko
  • Łodygi brokułów wkładamy do miski i mieszamy z połową sosu
  • Następnie przenosimy zawartość miski do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy różyczki główkami do góry i polewamy pozostałym sosem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brokułami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (600 g)
  • Mleko krowie (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brokuły z orzeszkami pinii i rodzynkami

Różyczki brokułów odkrawamy od łodyg, duże różyczki kroimy Następnie gotujemy różyczki na parze przez ok. 5 minut, po czym odkładamy (…)

WIĘCEJ >

Brokuły cytrynowe z czerwonym pieprzem

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut, po czym odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Brokuły w sosie ostrygowym

W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy do niej tłuszcz (oliwę) Brokuł dzielimy na różyczki i wkładamy do wrzącej wody na (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, (…)

WIĘCEJ >