fbpx
Szukaj
open close

Brokuły z orzeszkami pinii i rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c44ba22c9-7ee6-4e90-8b25-f2cf3ae4aeca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Brokuły z orzeszkami pinii i rodzynkami

Przygotowanie

  • Różyczki brokułów odkrawamy od łodyg, duże różyczki kroimy
  • Następnie gotujemy różyczki na parze przez ok. 5 minut, po czym odkładamy do ostygnięcia
  • Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
  • Następnie kroimy czosnek na cienkie plasterki
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy orzeszki i prażymy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
  • Na głęboką patelnię wlewamy tłuszcz i wodę
  • Wrzucamy rodzynki, chili, czosnek oraz przyprawy (goździki) i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
  • Po tym czasie zmniejszamy ogień, wkładamy brokuły i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas lekko mieszając
  • Pod koniec gotowania płyn powinien całkowicie odparować
  • Zawartość patelni przenosimy na talerze i posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brokułami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brokuł (1200 g)
  • Woda (150 ml)
  • Rodzynki (30 g)
  • Orzechy piniowe (25 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Goździk (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - głęboka, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa brokułowa z makaronem

Brokuł dzielimy na małe różyczki W rondlu zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy przez ok. 5 minut, a (…)

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy (…)

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem (…)

WIĘCEJ >