Brokuły z orzeszkami pinii i rodzynkami
Brokuły z orzeszkami pinii i rodzynkami
Przygotowanie
- Różyczki brokułów odkrawamy od łodyg, duże różyczki kroimy
- Następnie gotujemy różyczki na parze przez ok. 5 minut, po czym odkładamy do ostygnięcia
- Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
- Następnie kroimy czosnek na cienkie plasterki
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy orzeszki i prażymy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż się zarumienią)
- Na głęboką patelnię wlewamy tłuszcz i wodę
- Wrzucamy rodzynki, chili, czosnek oraz przyprawy (goździki) i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie gotujemy na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż połowa płynu odparuję)
- Po tym czasie zmniejszamy ogień, wkładamy brokuły i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas lekko mieszając
- Pod koniec gotowania płyn powinien całkowicie odparować
- Zawartość patelni przenosimy na talerze i posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brokułami.
Autor
Lista składników
- Brokuł (1200 g)
- Woda (150 ml)
- Rodzynki (30 g)
- Orzechy piniowe (25 g)
- Czosnek (20 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Goździk (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Zupa brokułowa z makaronem
Brokuł dzielimy na małe różyczki W rondlu zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy i odstawiamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Brokuł i kalafior z czosnkiem
Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok….
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Sałatka z brokułów i ziemniaków
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
WIĘCEJ >