fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-176
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka po meksykańsku

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy chili, pomidory i połowę zieleniny, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Zawartość patelni przenosimy do miski z ziemniakami, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i posypujemy drugą połową zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i ricottą

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Zieleninę (bazylię) drobno siekamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >