fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c17dd02a5-da43-4e66-b2ab-27fec9d39480
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka po meksykańsku

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy chili, pomidory i połowę zieleniny, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Zawartość patelni przenosimy do miski z ziemniakami, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i posypujemy drugą połową zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbaski z indyka z estragonem

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę i przyprawy (zioła prowansalskie i sól), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę…

WIĘCEJ >

Risotto z wędzonym kurczakiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę…

WIĘCEJ >

Słodkie tortille z czereśniami

Do rondla wrzucamy czereśnie, dodajemy mąkę oraz cukier i gotujemy Gdy mieszanina zgęstnieję – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Tortillę kładziemy pojedynczo na czystej stolnicy,…

WIĘCEJ >

Owsianka z kurczakiem z mango

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >