fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3e699be1-b3bc-44ab-99af-c29eb5eb1423
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka warzywna

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Papryki kroimy w większą kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
  • Cukinię i bakłażana kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na papier układamy wszystkie warzywa (tak jak na załączonym obrazku), polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (140 g)
  • Bakłażan (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Minipizze z mozzarellą i bazylią

Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy…

WIĘCEJ >

Goleń jagnięca z warzywami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanym camembertem

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…

WIĘCEJ >

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…

WIĘCEJ >