Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Papryki kroimy w większą kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
- Cukinię i bakłażana kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na pół
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Na papier układamy wszystkie warzywa (tak jak na załączonym obrazku), polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Pomidor koktajlowy (140 g)
- Bakłażan (120 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Minipizze z mozzarellą i bazylią
Do miski wsypujemy cukier i drożdże, wlewamy ciepłą wodę (1/6 ilości) i szybko mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10 minut, aby utworzyła się piana Do osobnej miski wsypujemy mąkę i przyprawy…
WIĘCEJ >Goleń jagnięca z warzywami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso…
WIĘCEJ >Sałatka z grillowanym camembertem
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…
WIĘCEJ >Pieczony bakłażan z nadzieniem
Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…
WIĘCEJ >