fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka wiejska z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3b0e370-1d5e-474d-ba2b-616b86c9e6c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka wiejska z wołowiną

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Na patelnię kładziemy mięso, wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż mięso będzie brązowe)
  • Dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie i pieprz) i sos Worcestershire, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dolewamy mleko i tłuczemy na jednolitą konsystencję
  • Mąkę dokładnie mieszamy z wodą i dolewamy do mięsa (gdy będzie już ugotowane)
  • Do mięsa dodajemy groszek, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
  • Na wierzch nakładamy ziemniaki i ugniatamy widelcem
  • Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Wołowina mięso mielone (350 g)
  • Marchew (300 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Sos Worcestershire (5 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wietnamska zupa z wołowiną

Mięso zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut Po tym czasie wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w plastry Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i…

WIĘCEJ >

Smażone warzywa z sezamem

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Bagietka z mozzarellą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy obie połówki bagietki i posypujemy serem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

WIĘCEJ >