fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka wiejska z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3b0e370-1d5e-474d-ba2b-616b86c9e6c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka wiejska z wołowiną

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Na patelnię kładziemy mięso, wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż mięso będzie brązowe)
  • Dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie i pieprz) i sos Worcestershire, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dolewamy mleko i tłuczemy na jednolitą konsystencję
  • Mąkę dokładnie mieszamy z wodą i dolewamy do mięsa (gdy będzie już ugotowane)
  • Do mięsa dodajemy groszek, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
  • Na wierzch nakładamy ziemniaki i ugniatamy widelcem
  • Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Wołowina mięso mielone (350 g)
  • Marchew (300 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Woda (45 ml)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Sos Worcestershire (5 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mięsna kostka „rubika”

Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem i grzybami Mun

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Po tym czasie dodajemy grzyby i gotujemy…

WIĘCEJ >