fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z cukinii z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca106d65d-2d98-4ce4-b4ed-23ce0d1263b1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie paski (możemy zrobić to za pomocą obieraczki)
  • Dno formy wykładamy warstwą cukinii, smarujemy tłuszczem z przyprawami i układamy następną warstwę cukinii (tak do wykończenia całej cukinii)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Gotową zapiekankę kroimy na kwadraty, nakładamy na talerze i podajemy z cytryną do skropienia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1000 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z indykiem w sosie sojowym

Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Do rondla wrzucamy cebulę, imbir z czosnkiem, skórkę pomarańczową i przyprawy (anyż), wlewamy sos sojowy oraz wodę (1,5 l wody na 800 g mięsa) i doprowadzamy do wrzenia…

WIĘCEJ >

Dziecięcy kotlecik – rybka

Mięso oczyszczamy i wyrajamy podłużne kółko (na kształt rybki) Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >