Zapiekanka z cukinii z ziołami
Zapiekanka z cukinii z ziołami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
- Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie paski (możemy zrobić to za pomocą obieraczki)
- Dno formy wykładamy warstwą cukinii, smarujemy tłuszczem z przyprawami i układamy następną warstwę cukinii (tak do wykończenia całej cukinii)
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
- Cytrynę kroimy w cząstki
- Gotową zapiekankę kroimy na kwadraty, nakładamy na talerze i podajemy z cytryną do skropienia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1000 g)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.