fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32b1e82f-3f00-437d-b8b3-fa858f7f1b5f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę z marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek oraz cebulę z marchwią i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut (do miękkości mięsa)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Z piekarnika wyciągamy zapiekankę, na wierzchu układamy ziemniaki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą

Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z indykiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Bagietki z majonezem i krewetkami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół Do miski…

WIĘCEJ >