Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami
Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cebulę z marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy czosnek oraz cebulę z marchwią i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
- Dolewamy wino i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut (do miękkości mięsa)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Z piekarnika wyciągamy zapiekankę, na wierzchu układamy ziemniaki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (750 g)
- Ziemniak młody (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 ml)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Indyk z grzybami
Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >Kasza gryczana z pieczarkami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pieczarki i podsmażamy…
WIĘCEJ >Jesienna surówka
Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >Łosoś na kremowym szpinaku
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >