fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32b1e82f-3f00-437d-b8b3-fa858f7f1b5f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę z marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek oraz cebulę z marchwią i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut (do miękkości mięsa)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Z piekarnika wyciągamy zapiekankę, na wierzchu układamy ziemniaki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek…

WIĘCEJ >

Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana, a pozostałego ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i…

WIĘCEJ >

Kotlety schabowe z sosie jabłkowym

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do moździerza Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (koper i sól) i rozgniatamy na pastę Następnie nacieramy pastą mięso, wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut…

WIĘCEJ >

Ryż z cielęciną i bananem

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie…

WIĘCEJ >