fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-318
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę z marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek oraz cebulę z marchwią i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut (do miękkości mięsa)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Z piekarnika wyciągamy zapiekankę, na wierzchu układamy ziemniaki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Ratatuj

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry Pomidory, cukinię, papryki i bakłażany kroimy w kostkę o podobnej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…

WIĘCEJ >

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…

WIĘCEJ >