fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32b1e82f-3f00-437d-b8b3-fa858f7f1b5f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę z marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek oraz cebulę z marchwią i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut (do miękkości mięsa)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Z piekarnika wyciągamy zapiekankę, na wierzchu układamy ziemniaki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Ziemniak młody (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pieczarki i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Łosoś na kremowym szpinaku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia przyprawiamy z każdej strony, kładziemy na papier i skrapiamy tłuszczem (oliwą) Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >