Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami
Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cebulę z marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy czosnek oraz cebulę z marchwią i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
- Dolewamy wino i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i ponownie zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 50 minut (do miękkości mięsa)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Z piekarnika wyciągamy zapiekankę, na wierzchu układamy ziemniaki i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (750 g)
- Ziemniak młody (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Wino czerwone wytrawne (200 ml)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą
Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…
WIĘCEJ >Kremowa zapiekanka z indykiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Bagietki z majonezem i krewetkami
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Bagietkę kroimy na części (1 bagietkę kroimy na 4 części), a następnie każdą część na pół Do miski…
WIĘCEJ >