Żeberka duszone z czosnkiem
Żeberka duszone z czosnkiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (tak, aby było zarumienione)
- Czosnek obieramy i siekamy
- Mięso przenosimy na talerz, a na patelnię wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Na patelnię wlewamy wino (zeskrobujemy z dna patelni wszystkie kawałeczki mięsa) i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Dolewamy bulion, dodajemy mięso i doprowadzamy do wrzenia
- Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika i dusimy przez ok. 2 godz. (tak aby mięso łatwo odchodziło od kości)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Wołowina żebra (460 g)
- Wino czerwone wytrawne (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.