Żeberka z dynią makaronową
Żeberka z dynią makaronową
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry
- Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru
- Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach
- Włączamy wolnowar na 8 godz. na „low”
- Dynię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ z pestkami
- Lekko solimy i pieprzymy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min
- Wyjmujemy z pieca i widelcem, pociągając po dyni wydrapujemy miąższ – powstanie taki makaron
- Brokuł i kalafior dzielimy na „róże” i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie po 8 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- Dynia makaronowa (780 g)
- Dziczyzna żebra (500 g)
- Kalafior (świeży) (400 g)
- Brokuł (świeży) (250 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żeberka z wolnowaru
Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…
WIĘCEJ >Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…
WIĘCEJ >Bigos z czerwonej kapusty
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…
WIĘCEJ >