Żeberka z dynią makaronową
Żeberka z dynią makaronową
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry
- Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru
- Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach
- Włączamy wolnowar na 8 godz. na „low”
- Dynię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ z pestkami
- Lekko solimy i pieprzymy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min
- Wyjmujemy z pieca i widelcem, pociągając po dyni wydrapujemy miąższ – powstanie taki makaron
- Brokuł i kalafior dzielimy na „róże” i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie po 8 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- Dynia makaronowa (780 g)
- Dziczyzna żebra (500 g)
- Kalafior (400 g)
- Brokuł (250 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Smoothie jagodowo – bananowe
Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki
Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…
WIĘCEJ >