Żeberka z dynią makaronową
Żeberka z dynią makaronową
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry
- Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru
- Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach
- Włączamy wolnowar na 8 godz. na „low”
- Dynię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ z pestkami
- Lekko solimy i pieprzymy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min
- Wyjmujemy z pieca i widelcem, pociągając po dyni wydrapujemy miąższ – powstanie taki makaron
- Brokuł i kalafior dzielimy na „róże” i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie po 8 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego – więcej informacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zamiast żeberek z dzika można wykorzystać wieprzowe, które mają podobny smak.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne przepisy na przyrządzenie żeberek w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- ½ małej dyni Hokkaido (ok. 780 g)
- 500 g żeberek z dzika
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (840 g)
- ¼ korzenia selera (ok. 45 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ kalafiora (400 g)
- ½ brokuła (250 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Klopsiki wołowe bez mąki
Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…
WIĘCEJ >Sałatka z brokułów i ziemniaków
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
WIĘCEJ >Bitki wołowe z pure z batata
Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…
WIĘCEJ >