Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym
Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym
Przygotowanie
- Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie blendujemy
- Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) i polewamy marynatą (kości omijamy)
- Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki na odkładamy na ok. 30 minut (aby osiągnęło temp. pokojową)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż kości zbrązowieją, a brzegi mięsa będą mocno spieczone)
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 10 minut
- Mięso wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina żebra (800 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Mięta (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…
WIĘCEJ >Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy cebulę oraz…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowy z żółtkami
Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…
WIĘCEJ >