fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-263
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) i polewamy marynatą (kości omijamy)
  • Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki na odkładamy na ok. 30 minut (aby osiągnęło temp. pokojową)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż kości zbrązowieją, a brzegi mięsa będą mocno spieczone)
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 10 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina żebra (800 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Mięta (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z ziemniaków i kalafiora

Cebulę obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w większą kostkę Kalafior dzielimy na różyczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek z warzywami i pestkami z ogórkową palmą

Ptaszek z warzywami i pestkami Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na…

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem i z jagodami

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Po ostudzeniu dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >