fbpx
logo
Szukaj
open close

Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba0c5c7b-f29c-437b-8c2e-7b72e465a8d1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym

Przygotowanie

  • Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) i polewamy marynatą (kości omijamy)
  • Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki na odkładamy na ok. 30 minut (aby osiągnęło temp. pokojową)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż kości zbrązowieją, a brzegi mięsa będą mocno spieczone)
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 10 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia żeberek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina żebra (800 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Mięta (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy cebulę oraz…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >