Żelki borówkowe
Żelki borówkowe
Przygotowanie
- Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką.
- Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie.
- Borówki przecedzamy przez sitko i czekamy, aż trochę ostygną. Przekładamy powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodajemy syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewamy delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.
- Przelewamy miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.
Uwagi
Słodkość żelek można dostosować według uznania. W przypadku braku foremek masę można schłodzić w płaskim, szklanym naczyniu i pokroić np. w kwadraty gdy się zetnie.
Autor
Lista składników
- Borówka mrożona (150 g)
- Woda (150 ml)
- Syrop klonowy (10 g)
- Żelatyna w proszku (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…
WIĘCEJ >Pudding z owocami
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…
WIĘCEJ >