fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żelki borówkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86004ed2-d9c6-407d-9700-51474c34b311-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Żelki borówkowe

Przygotowanie

  • Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką.
  • Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie.
  • Borówki przecedzamy przez sitko i czekamy, aż trochę ostygną. Przekładamy powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodajemy syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewamy delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.
  • Przelewamy miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.

Uwagi

Słodkość żelek można dostosować według uznania. W przypadku braku foremek masę można schłodzić w płaskim, szklanym naczyniu i pokroić np. w kwadraty gdy się zetnie.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Borówka mrożona (150 g)
  • Woda (150 ml)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka do kostek lodu, Lodówka, Miska, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Melon

Melona myjemy, obieramy i kroimy w kawałki

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >