fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żelki borówkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86004ed2-d9c6-407d-9700-51474c34b311-1

Żelki borówkowe

Przygotowanie

  • Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką.
  • Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie.
  • Borówki przecedzamy przez sitko i czekamy, aż trochę ostygną. Przekładamy powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodajemy syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewamy delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.
  • Przelewamy miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.

Rady dietetyka

Borówki można zastąpić innymi owocami – wówczas przepis pozostanie taki sam.

Uwagi

Słodkość żelek można dostosować według uznania. W przypadku braku foremek masę można schłodzić w płaskim, szklanym naczyniu i pokroić np. w kwadraty gdy się zetnie.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 garście mrożonej borówki amerykańskiej (150 g)
  • 100 ml wody
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 3 łyżki zimnej wody do namoczenia żelatyny
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Rondel, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >