fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żelki borówkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86004ed2-d9c6-407d-9700-51474c34b311-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Żelki borówkowe

Przygotowanie

  • Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką.
  • Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie.
  • Borówki przecedzamy przez sitko i czekamy, aż trochę ostygną. Przekładamy powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodajemy syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewamy delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.
  • Przelewamy miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.

Rady dietetyka

Borówki można zastąpić innymi owocami – wówczas przepis pozostanie taki sam.

Uwagi

Słodkość żelek można dostosować według uznania. W przypadku braku foremek masę można schłodzić w płaskim, szklanym naczyniu i pokroić np. w kwadraty gdy się zetnie.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 garście mrożonej borówki amerykańskiej (150 g)
  • 100 ml wody
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 3 łyżki zimnej wody do namoczenia żelatyny
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem

Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę Winogrona kroimy na połówki W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >