logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żelki borówkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86004ed2-d9c6-407d-9700-51474c34b311

Żelki borówkowe

Przygotowanie

  • Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką.
  • Żelatynę namaczamy 5 minut w zimnej wodzie.
  • Borówki przecedzamy przez sitko i czekamy, aż trochę ostygną. Przekładamy powstały syrop borówkowy z powrotem do rondelka, dodajemy syrop klonowy i namoczoną żelatynę. Podgrzewamy delikatnie miksturę do rozpuszczenia żelatyny.
  • Przelewamy miksturę do foremek lub płaskiego, szklanego naczynia i zostawiam w lodówce do stężenia na około 2 godziny.

Uwagi

Słodkość żelek można dostosować według uznania. W przypadku braku foremek można masę schłodzić w płaskim, szklanym naczyniu i pokroić np. w kwadraty gdy się zetnie.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g mrożonej borówki amerykańskiej
  • 100 ml wody
  • 10 g żelatyny w proszku plus 3 łyżki zimnej wody do namoczenia
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Rondel, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zebra bananowa

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 (…)

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl