Żelki z agaru
Żelki z agaru
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę oraz sok z pomarańczy, mieszamy i podgrzewamy
- Następnie dodajemy agar i mieszamy do momentu rozpuszczenia się (nie gotujemy)
- Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszany
- Gotowy płyn przelewamy do foremek na żelki (lub np. na kostki lodu) i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 15-20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia żelek borówkowych oraz innych przepisów z dodatkiem agaru.
Autor
Lista składników
- Woda (125 ml)
- Sok z pomarańczy (125 g)
- Sok z cytryny (6 ml)
- Agar-agar (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl ze szpinakiem
Szpinak i banana dokładnie myjemy. Banana obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko.
WIĘCEJ >Kuleczki ziemniaczane z szynką
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do miękkości), po czym ziemniaki odcedzamy i wkładamy…
WIĘCEJ >Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę. Kwadratową formę do pieczenia o…
WIĘCEJ >