Zielona fasolka margherita
Zielona fasolka margherita
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Oliwki kroimy w cienkie plastry
- Zieleninę siekamy
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przyprawy i pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy fasolkę i gotujemy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
- Po tym czasie dodajemy oliwki wraz z zieleniną, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z dodatkiem fasolki szparagowej.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jogurt malinowy
Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy jogurt, dodajemy maliny i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Frytki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…
WIĘCEJ >Owsianka z owocami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >