Ziemniaki faszerowane po chłopsku
Ziemniaki faszerowane po chłopsku
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut
- Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy miąższ (trochę więcej niż połowę)
- Miąższ z ziemniaków drobno siekamy
- Śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Miąższ z ziemniaków, śledzie i cebulę wkładamy do miski, dodajemy śmietanę i przyprawy, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do farszu i ponownie mieszamy
- Ziemniaki wypełniamy farszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Całość zalewamy śmietanką i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (750 g)
- Śmietanka kremówka 30% (250 ml)
- Śledź marynowany (sklepowy) (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Cebula (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.