Ziemniaki po florencku
Ziemniaki po florencku
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Szpinak grubo siekamy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do trzech, osobnych misek
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Jak tłuszcz będzie skwierczał – dosypujemy mąkę i mieszamy na gęstą „pastę”
- Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
- Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser żółty oraz fetę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki ze szpinakiem odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (600 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Szpinak (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Ser feta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (30 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sola z cytrynową nutą
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Do miski wlewamy…
WIĘCEJ >Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…
WIĘCEJ >Łosoś z ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Groszek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie przyprawiamy rybę z…
WIĘCEJ >Szkocki rosół z porem
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5…
WIĘCEJ >