fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki po florencku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54a6b51b-aef7-4d42-aa63-3b20fc2cdd82
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki po florencku

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Szpinak grubo siekamy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do trzech, osobnych misek
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Jak tłuszcz będzie skwierczał – dosypujemy mąkę i mieszamy na gęstą „pastę”
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser żółty oraz fetę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki ze szpinakiem odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Szpinak (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sola z cytrynową nutą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę oczyszczamy i nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach Następnie przenosimy rybę na papier i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Łosoś z ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Groszek gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie przyprawiamy rybę z…

WIĘCEJ >

Szkocki rosół z porem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5…

WIĘCEJ >