Ziemniaki po florencku
Ziemniaki po florencku
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Szpinak grubo siekamy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do trzech, osobnych misek
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Jak tłuszcz będzie skwierczał – dosypujemy mąkę i mieszamy na gęstą „pastę”
- Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
- Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser żółty oraz fetę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki ze szpinakiem odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (600 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Szpinak (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Ser feta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (30 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tatar z dorsza
Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…
WIĘCEJ >Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Krem z batatu
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…
WIĘCEJ >