Ziemniaki po florencku
Ziemniaki po florencku
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Szpinak grubo siekamy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do trzech, osobnych misek
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Jak tłuszcz będzie skwierczał – dosypujemy mąkę i mieszamy na gęstą „pastę”
- Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
- Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser żółty oraz fetę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki ze szpinakiem odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (600 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Szpinak (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Ser feta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło (30 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.