fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki po florencku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-168
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaki po florencku

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Szpinak grubo siekamy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do trzech, osobnych misek
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Jak tłuszcz będzie skwierczał – dosypujemy mąkę i mieszamy na gęstą „pastę”
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i cały czas mieszając dolewamy mleko
  • Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę, dodajemy ser żółty oraz fetę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki ze szpinakiem odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (600 g)
  • Mleko krowie (400 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna (24 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Małże zapiekane z ryżem i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…

WIĘCEJ >

Fishburgery

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…

WIĘCEJ >

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >