Ziemniaki w sosie tatarskim
Ziemniaki w sosie tatarskim
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ogórka kroimy w drobną kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski z cebulą wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy majonez, musztardę, ogórka oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, polewamy sosem i układamy następną warstwę ziemniaków (w ten sposób układamy 3 warstwy ziemniaków z sosem)
- Wierzch zapiekanki posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Ser żółty (150 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Majonez (40 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Cebula (30 g)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bałwan śniegowy z ryżu
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i gwiazdki Brokuł dzielimy na małe różyczki…
WIĘCEJ >Tatar z dorsza
Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową
Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Sałatka z kalafiora i batatu
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szynkę kroimy…
WIĘCEJ >