fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75d53be7-7a41-43f7-b711-4472a5383e1d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki zapiekane w śmietanie

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (max. 0,5 cm)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym, posypując każdą warstwę przyprawami (solą i pieprzem) i czosnkiem
  • Ziemniaki polewamy śmietanką wymieszaną z mlekiem – płyn powinien ziemniaki zakrywać
  • Następnie wkładamy ziemniaki do ziemnego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut od momentu osiągnięcia temp. 200 st. C
  • Zapiekanka jest gotowa kiedy ziemniaki wchłoną cały płyn i się zarumienią (w razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub śmietanki)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Mleko krowie (250 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (200 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z gałązek rozmarynu zrywamy listki,…

WIĘCEJ >

Wiosenne warzywa z patelni

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w słupki Paprykę kroimy w cienkie słupki Z grochu odcinamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżem i ananasem

Pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski z pomidorkami Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy do miski z pomidorkami Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…

WIĘCEJ >

Risotto z sosem Bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafiora ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dolewamy bulion…

WIĘCEJ >