fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziołowa focaccia z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84205dde-efc9-44f3-bc42-c68265d9cc5a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziołowa focaccia z pomidorami

Przygotowanie

  • Pomidory i zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy drożdże, mąkę i cukier, dolewamy 2/3 ilości tłuszczu i ciepłą wodę, dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż będzie miało gładką konsystencję
  • Lekko smarujemy wnętrze torby foliowej, a następnie wkładamy do niej ciasto i zamykamy, zostawiając odpowiednią ilość miejsca na wyrośnięcie ciasta
  • Torbę umieszczamy w jakimś ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto przenosimy do formy i ugniatamy tak, aby dotykało krawędzi i miało ok. 1 cm grubości
  • W kilku miejscach robimy w cieście dołki
  • Ciasto smarujemy tłuszczem i posypujemy po wierzchu zieleniną
  • Formę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia fociacci.

Do focacci opcjonalnie możesz dodać czosnek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Woda (160 ml)
  • Pomidor suszony (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek

Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia do wycinania warzyw) Z oliwek wycinamy…

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Angielski sos miętowy

Zieleninę siekamy i przenosimy do moździerza Dodajemy połowę słodziku i rozcieramy na pastę Do garnka wsypujemy drugą połowę słodziku, wlewamy ocet, wodę oraz sok z cytryny i zagotowujemy Dodajemy pastę miętową oraz sól, mieszamy i…

WIĘCEJ >