fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziołowa focaccia z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c84205dde-efc9-44f3-bc42-c68265d9cc5a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziołowa focaccia z pomidorami

Przygotowanie

  • Pomidory i zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy drożdże, mąkę i cukier, dolewamy 2/3 ilości tłuszczu i ciepłą wodę, dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż będzie miało gładką konsystencję
  • Lekko smarujemy wnętrze torby foliowej, a następnie wkładamy do niej ciasto i zamykamy, zostawiając odpowiednią ilość miejsca na wyrośnięcie ciasta
  • Torbę umieszczamy w jakimś ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto przenosimy do formy i ugniatamy tak, aby dotykało krawędzi i miało ok. 1 cm grubości
  • W kilku miejscach robimy w cieście dołki
  • Ciasto smarujemy tłuszczem i posypujemy po wierzchu zieleniną
  • Formę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia fociacci.

Do focacci opcjonalnie możesz dodać czosnek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Woda (160 ml)
  • Pomidor suszony (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >