fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa czosnkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c97476404-31e4-4219-9ae5-3f85d81e4ee9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa czosnkowa

Przygotowanie

  • Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
  • Następnie zmiażdżamy ząbki czosnku widelcem
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką
  • Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 30 minut
  • W tym czasie kromki chleba opiekamy w tosterze (lub piekarniku) i układamy w głębokich talerzach
  • Żółtka oddzielamy od białek, a następnie mieszamy żółtka z octem
  • Białka roztrzepujemy wlewamy do wywaru i dokładnie mieszamy
  • Następnie wywar przecedzamy, 1 chochelkę wywaru mieszamy z żółtkami i wlewamy do garnka
  • Zupę podgrzewamy na umiarkowanym ogniu do momentu, aż zacznie lekko wrzeć
  • Gorącą zupę wlewamy na talerze z grzankami i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z czosnkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (100 g)
  • Czosnek (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Rózga kuchenna, Talerz, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Zupa brokułowa z makaronem

Brokuł dzielimy na małe różyczki W rondlu zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy i odstawiamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Krem z marchewki i selera z pietruszką i oliwą

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut…

WIĘCEJ >