Gryczane pieczywo czosnkowe
Gryczane pieczywo czosnkowe
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!)
- Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę
- Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C
- Kromki chleba smarujemy smalcem czosnkowym
- Kromki układamy na blaszce do pieczenia
- Wkładamy do piekarnika na około 10 min
- Gdy się ładnie zarumienią, wyjmujemy z pieca
Rady dietetyka
Jeżeli chcesz wykonać chleb samodzielnie (co polecamy), wejdź w przepis powiązany. Ilość kromek pieczywa w 1 porcji jest kwestią indywidualną – zapraszamy na konsultacje dietetyczne. Jeśli nie masz nietolerancji na nabiał połóż sobie dodatkowo plasterek dobrego sera oraz pieczarki jeśli lubisz. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem lub posmaruj pieczywo pastą z awokado (wersja wegańska).
Autor
Lista składników
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (50 g)
- 4 kromki chleba gryczanego (100 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie migdałowym
Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >