fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczane pieczywo czosnkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-6

Gryczane pieczywo czosnkowe

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!)
  • Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę
  • Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C
  • Kromki chleba smarujemy smalcem czosnkowym
  • Kromki układamy na blaszce do pieczenia
  • Wkładamy do piekarnika na około 10 min
  • Gdy się ładnie zarumienią, wyjmujemy z pieca

Rady dietetyka

Jeżeli chcesz wykonać chleb samodzielnie (co polecamy), wejdź w przepis powiązany. Ilość kromek pieczywa w 1 porcji jest kwestią indywidualną – zapraszamy na konsultacje dietetyczne. Jeśli nie masz nietolerancji na nabiał połóż sobie dodatkowo plasterek dobrego sera oraz pieczarki jeśli lubisz. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej zastąp smalec masłem lub posmaruj pieczywo pastą z awokado (wersja wegańska).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 3
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (50 g)
  • 4 kromki chleba gryczanego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Piekarnik

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >