Czosnkowy flan z sosem pietruszkowym
Czosnkowy flan z sosem pietruszkowym
Przygotowanie
Czosnkowy flan
- Zagotowujemy wodę i przelewamy do miski
- Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
- Następnie zanurzamy czosnek na ok. 2 minuty we wrzącej wodzie i odcedzamy
- Powyższą czynność powtarzamy 2 razy
- Następnie do blendera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy czosnek i dokładnie blendujemy
- Jajo wybijamy na talerz, dodajemy żółtka, lekko roztrzepujemy i całość dodajemy do blendera
- Do blendera dodajemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Foremki smarujemy tłuszczem i przelewamy do nich krem czosnkowy
- Następnie foremki przenosimy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę tak, aby sięgała do połowy foremek
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut
- Gotowe flany wykładamy na talerze i oblewamy dookoła sosem
Sos pietruszkowy
- Przygotowujemy dwie miski, do jednej wlewamy wrzącą wodę, a do drugiej zimną
- Zieleninę dokładnie myjemy, listki odrywamy od łodyżek i zanurzamy na ok. 2 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie
- Następnie wyciągamy zieleninę z wrzątku łyżką cedzakową i hartujemy poprzez włożenie zieleniny do zimnej wody
- Następnie osuszamy zieleninę ręcznikiem papierowym
- Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy
- Następnie dodajemy natkę mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy mąkę i blendujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu uzyskania gładkiego sosu)
- Opcjonalnie możemy doprawić sos przyprawami (solą i pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem czosnku.
Autor
Lista składników
Czosnkowy flan
- Mleko krowie (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (50 g)
- Czosnek (40 g)
- Jajo żółtko (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos pietruszkowy
- Pietruszka – natka (świeża) (200 g)
- Mleko krowie (150 g)
- Mąka pszenna (6 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasztet z wątróbką
Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso mielone, boczek, cebulę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez…
WIĘCEJ >Krem jaglano-kokosowy
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…
WIĘCEJ >Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…
WIĘCEJ >Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą) Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem Powinna nam wyjść…
WIĘCEJ >