fbpx
logo
Szukaj
open close

Czosnkowy flan z sosem pietruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6309e0df-0035-4353-bbcc-2e8dab81c5fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Czosnkowy flan z sosem pietruszkowym

Przygotowanie

Czosnkowy flan

  • Zagotowujemy wodę i przelewamy do miski
  • Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
  • Następnie zanurzamy czosnek na ok. 2 minuty we wrzącej wodzie i odcedzamy
  • Powyższą czynność powtarzamy 2 razy
  • Następnie do blendera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy czosnek i dokładnie blendujemy
  • Jajo wybijamy na talerz, dodajemy żółtka, lekko roztrzepujemy i całość dodajemy do blendera
  • Do blendera dodajemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Foremki smarujemy tłuszczem i przelewamy do nich krem czosnkowy
  • Następnie foremki przenosimy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę tak, aby sięgała do połowy foremek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut
  • Gotowe flany wykładamy na talerze i oblewamy dookoła sosem

Sos pietruszkowy

  • Przygotowujemy dwie miski, do jednej wlewamy wrzącą wodę, a do drugiej zimną
  • Zieleninę dokładnie myjemy, listki odrywamy od łodyżek i zanurzamy na ok. 2 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie
  • Następnie wyciągamy zieleninę z wrzątku łyżką cedzakową i hartujemy poprzez włożenie zieleniny do zimnej wody
  • Następnie osuszamy zieleninę ręcznikiem papierowym
  • Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy
  • Następnie dodajemy natkę mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mąkę i blendujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu uzyskania gładkiego sosu)
  • Opcjonalnie możemy doprawić sos przyprawami (solą i pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem czosnku.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Czosnkowy flan

  • Mleko krowie (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (50 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos pietruszkowy

  • Pietruszka – natka (świeża) (200 g)
  • Mleko krowie (150 g)
  • Mąka pszenna (6 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Czajnik, Deska, Foremki do sufletów, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasztet z wątróbką

Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso mielone, boczek, cebulę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez…

WIĘCEJ >

Krem jaglano-kokosowy

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą)  Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem  Powinna nam wyjść…

WIĘCEJ >