Zupa czosnkowo-jaglana
Zupa czosnkowo-jaglana
Przygotowanie
- Orzechy wrzucamy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 4-5 godz. (możemy moczyć nawet całą noc)
- Po tym czasie orzechy odcedzamy
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i odkładamy na ok. 10 minut
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Kaszę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym sparzamy wrzątkiem
- Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy
- Następie dodajemy kaszę i ziemniaki, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie)
- Pod koniec gotowania dodajemy czosnek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Garnek ściągamy z kuchenki
- Dodajemy orzechy i całość blendujemy na gładki krem
- Dodajemy płatki drożdżowe oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
- Zupę dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Ziemniak (150 g)
- Czosnek (100 g)
- Kasza jaglana (45 g)
- Orzech nerkowca (35 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Płatki drożdżowe (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.