fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa czosnkowo-jaglana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa czosnkowo-jaglana

Przygotowanie

  • Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin)
  • Czosnek obieramy i siekamy
  • Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę
  • Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy
  • W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę
  • Po chwili dorzucamy ziemniaki
  • Gotujemy do miękkości
  • Wrzucamy czosnek
  • Gotujemy jeszcze przez 5 minut
  • Dodajemy odsączone orzechy
  • Miksujemy na gładki krem
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
  • Podajemy z dodatkiem natki pietruszki

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne zupy czosnkowe, które warto spróbować.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 20 dużych ząbków czosnku (100 g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (40 g)
  • 2 ziemniaki (150 g)
  • 1,5 l bulion mięsnego
  • 1 duża garść orzechów nerkowca (40 g)
  • ¼ łyżeczki majeranku suszonego (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów w boczku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia.  Pieczemy do miękkości- 20-25…

WIĘCEJ >

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >