fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa czosnkowo-jaglana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa czosnkowo-jaglana

Przygotowanie

  • Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin)
  • Czosnek obieramy i siekamy
  • Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę
  • Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy
  • W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę
  • Po chwili dorzucamy ziemniaki
  • Gotujemy do miękkości
  • Wrzucamy czosnek
  • Gotujemy jeszcze przez 5 minut
  • Dodajemy odsączone orzechy
  • Miksujemy na gładki krem
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
  • Podajemy z dodatkiem natki pietruszki

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne zupy czosnkowe, które warto spróbować.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 20 dużych ząbków czosnku (100 g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (40 g)
  • 2 ziemniaki (150 g)
  • 1,5 l bulion mięsnego
  • 1 duża garść orzechów nerkowca (40 g)
  • ¼ łyżeczki majeranku suszonego (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z nasionami

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…

WIĘCEJ >