Zupa czosnkowo-jaglana
Zupa czosnkowo-jaglana
Przygotowanie
- Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin)
- Czosnek obieramy i siekamy
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę
- Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy
- W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę
- Po chwili dorzucamy ziemniaki
- Gotujemy do miękkości
- Wrzucamy czosnek
- Gotujemy jeszcze przez 5 minut
- Dodajemy odsączone orzechy
- Miksujemy na gładki krem
- Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
- Podajemy z dodatkiem natki pietruszki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Ziemniak (150 g)
- Czosnek (świeży) (100 g)
- Orzech nerkowca (40 g)
- Kasza jaglana (40 g)
- Natka pietruszki (świeża) (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z cynamonem i kardamonem
Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Twarożek z pestek dyni
Pestki dyni wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. Po tym czasie pestki dyni odcedzamy i przenosimy do osobnej miski Dodajemy pozostałe składniki (poza cykorią) i blendujemy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli
Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem
WIĘCEJ >