fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa czosnkowo-jaglana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-26

Zupa czosnkowo-jaglana

Przygotowanie

  • Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin)
  • Czosnek obieramy i siekamy
  • Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę
  • Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy
  • W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę
  • Po chwili dorzucamy ziemniaki
  • Gotujemy do miękkości
  • Wrzucamy czosnek
  • Gotujemy jeszcze przez 5 minut
  • Dodajemy odsączone orzechy
  • Miksujemy na gładki krem
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
  • Podajemy z dodatkiem natki pietruszki

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne zupy czosnkowe, które warto spróbować.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 20 dużych ząbków czosnku (100 g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (40 g)
  • 2 ziemniaki (150 g)
  • 1,5 l bulion mięsnego
  • 1 duża garść orzechów nerkowca (40 g)
  • ¼ łyżeczki majeranku suszonego (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (24 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >