fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa gulaszowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-1-6

Zupa gulaszowa

Przygotowanie

  • Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy resztę warzyw i przecier pomidorowy
  • Zasmażamy około 5 min, mieszając od czasu do czasu
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby poziom był o jakieś 5 cm wyższy niż zawartość garnka
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zmniejszamy płomień
  • Gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy odparowaną wodę
  • Próbujemy czy jest wystarczająco doprawione i czy mięso jest miękkie
  • Jeśli mięso jest twarde to jeszcze z 15 min gotujemy

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ papryki czerwonej (ok. 115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • ½ małego słoika przecieru/koncentratu pomidorowego (100 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Truskawki przekładane czekoladowym musem

Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce)…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >