fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa gulaszowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz14-1-6

Zupa gulaszowa

Przygotowanie

  • Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dorzucamy resztę warzyw i przecier pomidorowy
  • Zasmażamy około 5 min, mieszając od czasu do czasu
  • Wlewamy zimną wodę z kranu, tak, żeby poziom był o jakieś 5 cm wyższy niż zawartość garnka
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Zmniejszamy płomień
  • Gotujemy 30 min
  • Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy odparowaną wodę
  • Próbujemy czy jest wystarczająco doprawione i czy mięso jest miękkie
  • Jeśli mięso jest twarde to jeszcze z 15 min gotujemy

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ papryki czerwonej (ok. 115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • ½ małego słoika przecieru/koncentratu pomidorowego (100 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z mango, pomarańczą i granatem

Mango i banana miksujemy razem z sokiem z pomarańczy Przelewamy koktajl do miseczki i dekorujemy pestkami granatu, jagodami, wiórkami i nasionami

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >