Zupa rzodkiewkowa
Zupa rzodkiewkowa
Przygotowanie
- Rzodkiewki dokładnie oczyszczamy
- Dymkę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy dymkę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Do rondla wrzucamy całe rzodkiewki wraz z liśćmi i ziemniaki, mieszamy i gotujemy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie dodajemy jogurt, przyprawy (sól i pieprz) oraz posiekaną zieleninę i blendujemy zupę na jednolitą konsystencję
- Opcjonalnie możemy udekorować zupę ugotowanym na twardo jajem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Rzodkiewka (240 g)
- Ziemniak (210 g)
- Jogurt naturalny (70 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.